Intoleranta la lactoza la copii

Lactoza la copii

Simptomele cheie sunt dureri de burtă și diaree, desi unii bebelusi pot avea vărsături și eczeme.

Simptomele de intoleranta la  lactoza, de obicei, incep la aproximativ 30-60 de minute dupa consumul de lapte.

Simptome care pot indica intoleranta la lactoza:

1. Flatulenta (gazele)
Intoleranta la lactoza provoaca dureri abdominale din cauza acumularii gazelor la nivel intestinal. Dupa alimentatie copilul va fi agitat, va plange ca reactie la disconfortul.                                               In general, aceste simptome de comportament sunt corelate cu alimetatia , dar starea de nervozitate generală poate persista pe tot parcursul zilei. Copilul va avea tulburari de somn aparent inexplicabile, trezindu-se brusc din cauza durerii plansul fiind unul din semnele care indica durerea.

2. Diareea și vărsăturile
Diareea si vărsăturile sunt semne de intoleranta la lactoza la sugari. Monitorizati si incercati sa observati modificari ale scaunelor copilului. Scaunele  diareice apar de mai multe ori pe parcursul zilei, scaunele fiind apoase, abundente si inchise la culoare.Deoarece vărsăturile și diareea pot provoca depletie lichidiana(pierderea de lichide din organism), este esențial să vă adresați medicului dumneavoastră pentru recomandări cu privire la modul in care puteti preveni deshidratarea.

3. Eczema
Intoleranta la lactoza la sugari poate, de asemenea sa duca la aparitia eczemelor – piele uscată, cu o textura aspra. Copilul poate avea placi (zone delimitate) uscate și solzoase sau eczema poate acoperi zone mari ale corpului. Adesea, aceste zone vor da senzația de mâncărime și disconfort. Eczema poate fi adesea indepartata prin hidratarea pielii si folosind sapunuri speciale in timpul băii.

4. Infecții ale urechilor
Infecțiile urechilor sunt un alt semn al intolerantei la lactoza la copii. Semnele care pot indica infectia auriculara sunt plansul, starea de nervozitate, comportament asemanator cu cel care apare in momentul eruptiei dentare.

 

Ce trebuie să faceți dacă constatati unele semne de intoleranta la lactoza?

Contactați în primul rând medicului dumneavoastră. Numai acesta este abilitat sa stabileasca diagnosticul de intoleranta la lactoza si sa stabileasca conduita terapeutica. Indepartarea produselor lactate din alimentatie pentru cateva saptamani va determina disparitia simptomelor daca acestea se datoreaza intolerantei la lactoza.

Cei mai multi copii cu intoleranta la lactoza nu pot fi alăptați, deoarece laptele matern conține lactoză. In aceste conditii este recomandabil sa administrati copilului formule speciale de lapte fara lactoza.

Întotdeauna citiți cu atentie etichetele de pe produsele alimentare. Orice produse alimentare care conțin lactoză nu trebuie să administrate copilului dumneavoastră. Evitati alimentele care contin brânza de vacă, zer, lapte praf, praf de zer, etc.

In cazul laptelui de vaca si a brânzeturilor care contin lactoză este recomandabil sa verificati mai intai reactia copilului la aceste alimente administrandu-i cantitati mici intrucat exista copii cu intoleranta la lactoza care pot digera cantitati mici de lactoza fara a prezenta simptome specifice.

Oferiti copilului surse alternative de calciu. Deoarece produsele lactate sunt o sursa  de calciu, este necesar sa alimentati  copilul cu alimente care contin calciu. Fructele, legumele verzi și cerealele imbogatite pot reprezenta o alternativa. De asemenea puteti întreba medicul pediatru si despre oportunitatea administrarii de preparatelor de sinteza care contin calciu.

AVERTISMENT
Nu încercați niciodată să re-introduceti laptele in dieta copilului dumneavoastră până când nu ați discutat acest lucru cu medicul copilului dumneavoastră.

 

Care este diferența dintre o intoleranta la lactoza si alergie la lapte?

Alergia la proteinele ​​din lapte apare atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la una sau mai multe dintre proteinele care intra in compozitia laptelui. Alergia la lapte poate fi severă și în unele cazuri, poate provoca o reacție extremă și severă – anafilaxie (întregul organism este afectat, de multe ori la cateva minute de la expunerea la alergen). Simptomatologia in cazul alergiei este mult mai zgomotoasa decat in cazul intolerantei si se manifesta prin disconfort digestiv,erupții cutanate, eczeme, congestie nazala, tuse si tumefierea buzelor, boltii palatine, a limbii.
În timp ce intoleranta la lactoza produce disconfort, simptomele nu se instaleaza brusc si nu sunt imediat periculoase pentru organismul copilului.

Intoleranta la lactoza este mai puțin frecventa la copii, deși poate apărea temporar la copiii prematuri și copiii care au suferit doar o criza de diaree. Mai frecvent copiii prezintă simptome de alergie la lactate. Bebelusii cu o alergie la lapte pot prezenta simptome ca – dureri abdominale, diaree, eruptii cutanate, mâncărime și tumefieri la nivelul fetei. In timp ce in cazul intolerantei la lactoza simptomele se remit de la sine in cazul alergiei este necesara administrarea de medicamente pentru ca simptomele sa dispara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>