Rinita alergica

 

Rinita alergica, cunoscuta si sub denumirea de febra fanului, este o afectiune cronica intalnita in mod obisnuit la adolescenti si tineri. Alergiile declansate de substante aflate in aer, cum ar fi polenul, praful, parul de animale produc simptome nazale si sinusale inca din copilarie.

Cauzele rinitei alergice

Rinita alergica apare la persoanele care au istoric familial/predispozitie genetica ca urmare a expunerii la alergeni (substante care produc un raspuns alergic).

Copiii nu se nasc cu alergii insa dezvolta simptome ca urmare a expunerii repetate la alergeni din mediul inconjurator. Cea mai timpurie expunere se produce prin intermediul alimentatiei copiii putand dezvolta eczeme, congestie nazala, wheezing (respiratie suieratoare) cauzate de unul sau mai multi alergeni (proteinele din lapte sunt cei mai comuni factori declansatori). Alergiile pot favoriza aparitia infectiilor repetate ale cailor aeriene la copii. Expunerea la praful de casa, scuame si par de animale, pot determina aparitia alergiilor la sugari, alergii care se pot manifesta pe parcursul mai multor ani din viata copilului. Alergenii din mediul extern determina simptome sezoniere, in mod particular la persoanele cu alergii la polen. Numarul pacientilor cu rinita alergica a crescut in ultima decada in special in mediul urban. Inainte de adolescenta incidenta afectiunii este mai mare la copiii de sex masculin iar dupa dolescenta persoanele de sex feminin sunt mai afectate.

Simptome

Simptomele variaza in functie de sezon si de tipul alergenului si sunt reprezentate de aparitia secretiilor nazale apaose, stranut, congestie nazala, senzatie de mancarime la nivelul nasului si ochilor. Expunerea prelungita la alergen determina congestie nazala cronica (nas infundat). La copii expunerea la alergeni si inflamatia subsecventa a a cailor aeriene superioare produce obstructie nazala. Obstructia va deveni mai suparatoare odata cu dezvoltarea tesutului adenoidian si a amigdalelor. Ca o consecinta copilul poate sa inceapa sa respire pe gura, sa sforaie ceea ce va duce la perturbari ale somnului. Tulburarile de somn determina tulburari de comportament cum ar fi : scaderea capacitatii de concentrare, iritabilitate, reducerea performantelor scolare, somnolenta diurna. La acesti pacienti infectiile cailor respiratorii superioare sunt mai frecvente si raspund mai greu la tratament.

Cand ar trebui sa consultati medicul ?

Daca simptomele (stranut, existenta secretiilor nazale apoase) persista mai mult de 2 saptamini este recomandat sa vizitati medicul specialist. Tratamentul de urgenta este indicat doar in cazurile de obstructie severa a cailor aeriene severe care produce apnee in somn sau in caz de soc anafilactic ca urmare a expunerii la un alergen alimentar.

Ce se intampla in timpul consultului ?

Medicul va urmari sa obtina un istoric detaliat despre copil, membrii familiei (daca exista in familie persoane cunoscute ca fiind alergice, cu istoric de eczeme, astm), mediul in care creste copilul, posibile expuneri la alergeni, aparitia si progresia simptomelor. Medicul va cauta o legatura intre aparitia simptomelor si expunerea la alergeni. Medicul va examina tegumentele, fata si structura faciala, ochii, nasul si gatul. Daca istoricul si examenul fizic sugereaza existenta rinitei alergice se va recomanda efectuare de teste specifice pentru identificarea alergenilor.

Tratament

Recomandarile uzuale sunt cele care tin de evitarea contactului cu alergenii care determina aparitia simptomelor. Medicul va stabili impreuna cu parintii/pacientii o strategie pentru a evita contactul cu alergenii in functie de tipul alergenilor. Pentru alergiile moderate/sezoniere aceste masuri sunt suficiente pentru a tine afectiunea sub control. Pentru situatiile in care afectiunea este mai severa fiind determinata de expunerea la mai multi alergeni sunt necesare si alte abordari terapeutice cum ar fi: irigatiile nazale saline, spray cu steroizi nazali, anti-histamininice. Steroizii nazali sunt cei mai eficienti in tratamentul simptomelor nazale ale rinitei alergice. Daca simptomele se manifesta mai mult de 6 luni pe ani atunci desensibilizarea este o optiune terapeutica.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>